Alkohol v kozmetiki

alkohol v kozmetiki

Če vprašate mene, se je v kozmetiki treba izogibati dišavam, eteričnim oljem in alkoholu. Niso pa vsi alkoholi isti. Poznamo slabe in dobre alkohole. Kaj je razlika? Slabi alkoholi kožo izsušijo in dražijo, dobri alkoholi pa jo celo navlažijo. Ampak kako lahko alkohol kožo vlaži? Gre za t.i. maščobne alkohole, ki so naravna sestavina maščob in olj. Kako pa prepoznamo ene in druge?

1. Slabi alkoholi

Hitro vzemite listek in pisalo, ter si prepišite tale seznam:

– alcohol denat (alcohol AD) (denaturiran alkohol)

– Ethyl alcohol

– Ethanol

– Methanol

– Benzyl alcohol

– Isopropyl

– Alcohol

To so alkoholi, ki se jim morate za vsako ceno izogniti. Zakaj? Ker izsušijo in razdražijo kožo. Lahko povzročajo dermatitis, alergije in izredno poslabšajo stanje aken.

Nikar ne mislite, da so “naravni” alkoholi iz škroba, žit itd. kaj boljši. To je golo zavajanje potrošnikov. Ravno zaradi eteričnih olj in alkoholov se jaz izogibam naravni kozmetiki. Je pa res, da zaradi omejitev certifikatov, naravna kozmetika nima ravno velike izbire konzervansov, zato uporabljajo tako velike koncentracije alkohola. OK, imajo izgovor, ampak za vašo kožo to zagotovo ni dobro. Če vam je to, da je izdelek naraven pomembno, hkrati pa želite poskrbeti za svojo kožo, se rajši odpovejte večini kozmetičnih izdelkov, ter se mažite zgolj z olji, to bo za vašo kožo veliko bolje kot kreme z alkoholi.

2. Dobri alkoholi

– Stearyl alcohol

– Cetyl alcohol

– Cetearyl alcohol

– Cetostearyl alcohol

– Cetyl alcohol 40

– Lanolin alcohol

– Oleyl Alcohol

Kot že na začetku omenjeno so to maščobni alkoholi, ki so sestavni del maščob in olj. Večino se jih pridobiva iz kokosove maščobe, pa tudi ostalih naravnih olj, lanolin alkohol pa se pridobiva iz ovčje volne. V izdelkih se te maščobne alkohole uporablja kot emulgatorje, zgoščevalce in vlažilce. Kože ne izsušijo, so pa potencialno komedogeni.

E.N.