Arganovo olje-Melvita

arganovo drevo

Naravna, hladno stiskana rastlinska olja za nego kože, so me čisto prevzela. Najprej sem začela “packati” z olivnim oljem iz kuhinje (zdaj mi je kolegica iz Grčije prinesla božansko, hladno stiskano ekološko olivno olje), potem sem bila malce razočarana nad orehovim oljem, vtis mi je popravilo Melvitino šipkovo olje, obožujem Pai šipkovo olje, in zdaj sem skoraj mesec dni testirala še Melvitino arganovo olje. Po vsem tem lahko rečem, da so me olja zasvojila in da sem pripravljena zamenjati nočno kremo z oljem (oz. sem to že storila).

Kakšna je skrivnost čudežnega arganovega olja?

Arganovo olje pridobivajo iz plodov Arganovih drevesih, ki rastejo skoraj izključno v Maroku, zato je to olje izjemno redko in posledično drago. Bogato je z esencialnimi maščobnimi kislinami: oleinsko (43,5%), linolno (37%) in palmitinsko maščobno kislino (14%). Vsebuje ogromno vitamina E (60-90mg/100g), ki je izredno pomemben vitamin za lepo, zdravo in mladostno kožo, poleg tega pa vsebuje še fenole in karotene, ki prav tako koristijo koži.

Arganovo olje je načeloma primernejše za suho, kot za mastno kožo, ker je komedogeno. Ko pa sem se pripravljala na to objavo, sem kot vedno, prebrala veliko domačih in tujih forumov, ker me je zanimalo, kakšne izkušnje imajo drugi ljudje s tem oljem in veliko ljudi je poročalo o tem, da so se z arganovim oljem znebili aken. Jaz v to verjamem, da se z olji lahko pozdravi kožo, ampak žal boste morali sami ugotoviti kaj ustreza vaši koži.

Čeprav nisem čisto prepričana, da bo vsem pozdravil akne, pa sem dokaj prepričana, da vam lahko pomaga pri brazgotinah, ki so posledica aken. Olje tako ali tako samo po sebi mehča in vlaži kožo in s tem skrbi za njeno elastičnost, če si ga ob nanosu še malo vmasirate v kožo, pa ste sploh na pravi poti, ker s tem povečate prekrvavitev kože. Arganovo olje pa ima še to prednost, da vsebuje ogromno vitamina E, ki odlično celi kožo. Ne pozabimo, da je vitamin E tudi odličen antioksidant, kar pomeni, da kožo ščiti pred prostimi radikalni in posledično pred staranjem.

Kakšne so moje izkušnje z Melvitinim arganovim oljem?

Melvita arganovo olje

Melvitino arganovo olje sem prejela v test približno 3 tedne nazaj. Uporabljala sem ga skoraj vsak večer na obrazu, preizkusila sem ga tudi na telesu in laseh. Prvi vtis je bil rahlo neprijeten, saj ima olje zelo neprijeten vonj, ampak sem navajena na to, rajši vidim, da ima neprijeten vonj, kot pa dodana eterična olja ali dišave. Vonj se tudi zelo hitro razdiši, tako da mi sploh ne predstavlja problema.

Olje se dokaj hitro vpija. Ne morem reči, da se mi takoj vpije v kožo, ker se mi nobeno ne, ampak se vpija hitreje, kot druga olja, ki sem jih preizkusila. Kožo odlično navlaži! Kadarkoli prespim pri fantu, imam grozne probleme s suho kožo, ker imajo neverjetno suh zrak v hiši (sredi noči se zbujam, ker me vse zateguje, lička mi žarijo itd.), prav presenetilo me je, kako odlično se je odrezalo arganovo olje pri tem problemu. Drug dan je koža mehka, žareča, nič suha ali razdražena, skratka odlično!

Verjetno ste že vsi prebrali veliko o arganovem olju v povezavi z nego las. No, tudi jaz sem ga preizkusila na laseh. Odrezal se je odlično, ampak sem to ponovila le 2x, ker imam zgolj 50ml stekleničko in ga res ne bi rada prehitro porabila. Mislim, da je rezultat zelo podoben kot pri uporabi olivnega olja. Na splošno so mi zelo všeč olja, za nego las, z izjemno orehovega, tisto je bila grozna izkušnja. Lase namažem z oljem kakšno uro pred umivanjem in si jih potem normalno umijem s šamponom in balzamom. Ko si lase posušim so mehki, voljni in svetleči.

Tudi za telo se je olje odrezalo odlično, ampak isti problem, kot pri laseh, nisem ga želela preveč porabiti! Drugače ima Melvita arganovo olje tudi v 200ml embalaži, tako da, če si ga bom umislila še za nego las in telesa, ga definitivno kupim v večji verziji.

Še nekaj besed o embalaži:

Olje se nahaja v prozorni 50ml steklenički. Jaz stekleničko hranim v kartonasti škatljici, ki pride zraven, ker res ne želim, da bi se pokvarilo. Boljše bi bilo, če bi bila steklenička iz temnega stekla. Moram pa pohvaliti dejstvo, da so pri Melviti očitno zamenjali pumpico. Pri njihovem šipkovem olju, me je zelo motilo, da se je olje zlivalo ob robovih pumpice in je bila steklenička neprestano mastna, kar je zelo povečalo možnost, da mi zdrsne iz rok in se razbije. Zdaj tega ni več!

Melvita olja:

Melvita ima ogromno izbiro negovalnih olj. Ogledate si jih lahko na njihovi spletni strani, glede na tip kože pa so jih razdelili takole:

Negovalna olja za suho kožo:

 

- avokadovo olje

Če bi jaz morala izbrati olje za suho kožo, bi izbrala avokadovo olje. Avokadovo olje je zelene barve in enkratno pomirja kožo, jo mehča, je resnično odličen antioksidant in po mojem mnenju resnično odlično olje za suho kožo.

- mandljevo olje

Mandljevo olje, je odlična izbira za zelo suho kožo in za kožo dojenčkov. Vsebuje veliko vitaminov: A, E in B. Ker odlično mehča kožo, ga jaz priporočam nosečnicam za preventivo pred strijami.

- jojobino olje

Jaz osebno bi jojobino olje definitivno uvrstila med olja primerna za mastno kožo. S tem ne mislim, da jojobino olje ni primerno za suho kožo, je, ampak jojobino olje je eno izmed najmanj komedogenih olj in zato primerno za ljudi, ki se jim rade mašijo pore.

Jojobino olje je v resnici rastlinski vosek, vendar mu rečemo olje, ker je v tekočem stanju. Je najbolj podobno kožnemu sebumu in vsebuje veliko vitamina E.

- olje oreščkov makadamije

Olje oreščkov makadamije spada med najbolj obstojna olja, zato ga pogosto najdemo v kozmetičnih izdelkih. Bogato je z vitaminoma A in E in je primerno za nego suhe kože. Tako kot jojobino olje, je tudi olje oreščkov makadamije zelo podobno kožnemu sebumu, še en plus pa dobi za hitro vpijanje.

Negovalna olja za mastno in mešano kožo:

- olje črne kumine

Olje črne kumine, se mi zdi zelo zanimivo olje, ki ga pri Melviti priporočajo za nego mastne kože. Stekleničko tega olja naj bi našli v Tutankamnovi grobnici, kar pomeni, da so ga uporabljali že v starem Egiptu. Olje črne kumine je zelo aromatično olje, zato bi bilo verjetno odlično za mešanje z arganovim oljem.

- olje mareličnih jedrc

Pri Melviti pravijo, da je olje mareličnih pešk idealno za nego mastne kože, ker se hitro vpija. No, olje mareličnih jedrc spada med srednje komedogena olja, jaz bi mastni koži bolj priporočala jojobino olje.

Negovalno olje za občutljivo kožo:

- olje ognjiča

Melvitino olje ognjiča je macerat, in če se prav spomnim je osnovno olje sojino. Priporočajo ga za nego občutljive in hrapave kože ter kože z razpokanimi kapilarami. Jaz bi med olja za občutljivo kožo, definitivno dodala še svetlinovo in boragino.

Negovalna olja proti gubam:

- šipkovo olje

O šipkovem olju sem že veliko pisala, celo ocenila sem že Melvitino šipkovo olje.

- svetlinovo olje

Svetlinovo olje je zelo bogato z gamalinolensko kislino (8-10%), ki deluje protivnetno. Večkrat sem že zasledila, da je svetlinovo olje odlično za nego pilarne keratoze, zato bi to res rada preizkusila na svojih rokah.

- boragino olje

Če svetlinovo olje vsebuje 8-10% gamalinolenske kisline, je boragino vsebuje kar 20-25%. Še eno olje torej, za mojo pilarno keratozo.

- olje perile

Olje perilije je, za nego kože, zelo popularno na Japonskem. Glede na to, da olje vsebuje velike količine omega 3 maščob (45-60%), me definitivno zanima.

Ostala olja:

Ostala olja, ki jih na Melvitini spletni strani niso uvrstili pod določen tip kože so:

Olje kamelije, ki ga na Japonskem tradicionalno uporabljajo za nego obraza, vratu, rok in las; olje marjetice, ki se uporablja za nego prsi (čvrste prsi, kdo bi se branil tega?); olje šentjanževke, primerno za nego PO sončenju (pozor, šentjanževka je zelo fototoksična!); olje lilije, ki odlično za “beljenje” pigmentnih madežev; in še korenčkovo olje, ki je zelo bogato z vitaminom A, torej odlično za nego proti staranju.

 

Je katera že sprobala arganovo olje, kakšno se vam zdi? Ste mogoče sprobale kakšno drugo Melvitino olje?

E.N.