Eterična olja v kozmetiki

Danes sem se odločila, da z vami spregovorim o eteričnih oljih v kozmetiki. Večina ljudi namreč meni, da so za kožo izredno koristna, všeč jim je, ker izdelki lepo dišijo, le malokdo pa ve, da v resnici izredno dražijo kožo. Celo na srednji kozmetični šoli, in upala bi si trditi, da tudi v višjih kozmetičnih šolah, še vedno učijo masažo z eteričnimi olji in to ne le masažo telesa, ampak celo obraza, celo tanke in občutljive kože z razširjenimi žilami, kot je moja. Kriminal! Ni vse, kar je naravno, tudi dobro za vas, in eterična olja so poleg alkoholov po navadi tista, ki mene odvrnejo od marsikaterega naravnega izdelka za nego.

Kaj sploh so eterična olja?

Eterična olja so naravne snovi iz izvlečkov nekaterih delov rastline: smole, cvetov, lubja, listov itd. Najpogostejši tehniki pridobivanja sta parna destilacija in ekstrakcija. Eterična olja so v vodi ne topna, topijo pa se v etru, alkoholu in maščobah. Po občutku niso mastna in hitro hlapijo, občutljiva so na toploto, svetlobo in zrak. Pri destilaciji pa poleg eteričnega olja nastaja tudi hidrolat, ki je sestavljen iz vodotopnega dela eteričnega olja.V kozmetičnih izdelkih boste eterično olje prepoznali s končnico essential oil oz. flower oil. Vendar žal ni tako enostavno, izogibati se bo potrebno še temu spisku sestavin:

– alpha-isomethyl ionone

– amyl cinnamal

– amyl cinnamyl alcohol (ali tudi alpha-amyl cinnamic alcohol)

– anise alcohol

– benzyl alcohol

– benzyl benzoate

– benzyl cinnamate

– Benzyl salicylat

– butylphenyl methylpropional

– cinnamal

– cinnamyl alcohol

– citral

– citronellal

– citronellol

– coumarin

– eugenol

– farnesol

– geraniol

– hexyl cinnamal

– hydroxycitronellal

– hydroxycitronellal

– hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde

– isoeugenol

– limonene

– linalool

– linalyl acetate

– methyl 2-o­ctynoate

Pozorni bodite tudi na poimenovanje kot je: peru balzam ali fragrance mix

Funkcija eteričnih olj v kozmetiki:

Verjetno je vsem jasno, da je glavna funkcija eteričnih olj v kozmetiki ta, da dajo izdelkom prijeten vonj. Prijeten vonj, ker imajo ljudje radi izdelke, ki lepo dišijo ali pa z eteričnimi olji prekrivajo neprijeten vonj drugih sestavin v izdelku, ki imajo zelo neprijeten vonj. Ker pa so eterična olja tudi antiseptiki, se uporabljajo kot konzervansi (vendar tega dela ne opravljajo dobro). To pa je tudi vse. Kot izjemo bi omenila le eno eterično olje, ki je primerno za mastno in nečisto kožo in edino, ki ga v tem primeru toleriram, to je eterično olje čajevca, ki je močan antiseptik in je zelo učinkovit izdelek proti glivicam, bakterijam in virusom.

Zakaj se jim je potrebno izogibati?

Ker so eterična olja alergeni in povzročajo vnetja, kar lahko vodi v ekceme, rdečico in dermatitis. Koža je zaradi eteričnih olj manj odporna na zunanje vplive in to povzroča hitrejše staranje. Pri občutljivi koži se bodo reakcije pokazale takoj, pri manj občutljivi pa čez nekaj let, če ne drugače s postaranim videzom ali izbruhom alergij. Prav tako je nekaj eteričnih olj fototoksičnih, kar pomeni, da postanejo strupena pod vplivom UV- žarkov in velikokrat povzročajo pigmentne madeže, delujejo tudi citotoksično– povzročajo odmiranje celic. Raziskave so pokazale, da so včasih eterična olja za kožo še bolj škodljiva od umetnih dišav. Kot zanimivost naj povem, da je eno izmed najbolj dražečih eteričnih olj, eterično olje sivke- pa tako zelo pomirjajoče naj bi bilo, kajne?

Skratka, čimbolj se izogibajte izdelkom z eteričnimi olji. Prepišite si seznam, ki sem ga napisala zgoraj in ga shranite nekam v denarnico, ko boste kupovali kremo,tonik ali katerikoli drug izdelek za nego, le pogumno poiščite sestavine in preverite, koliko eteričnih olj vsebuje in na katerem mestu so (čimbolj proti koncu sestavin je najboljše).

Eterično olje pa si nakapljajte v izparilnik 😉

E.N.