Kaj je celulit?

celulit2

Kar 80% vseh žensk ima celulit, kar je povsem logično, saj je žensko telo sestavljeno na tak način. V družbi pa celulit velja za neestetsko napako, zato se ga vsi poskušamo znebiti. Danes si bomo ogledali kaj celulit sploh je, da se bomo potem lahko spopadli z njim.

Hja, tudi jaz ga imam, celo vsak dan več. Za čuda se je pojavil, ko sem nehala kaditi, začela bolj zdravo jesti in se ukvarjati s športom. Najbolj paradoksno pa je, da je vsakič, ko se malo bolj ukvarjam s športom, hujši. Ne vem zakaj, ampak poskusila se ga bom znebiti, s kremami, morda tretmaji (odvisno od finančnega stanja), prehrano, športom. Seveda bom o vsem poročala tudi vam, pisala ocene krem, tretmajev, salonov (ne vem pa, če bom ravno objavljala fotografije svoje riti :D).

Kaj je celulit?

Našo kožo sestavljajo tri plasti: povrhnjica, usnjica in podkožje. In prav v podkožju se nahaja celulit. Podkožje je sestavljeno iz kolagenskih vlaken in maščobnih celic. Kolagenska vlakna so razporejena na dva načina: en tip razporeditve kolagenskih vlaken je tak, da večina kolagenskih vlaken poteka pod kotom 45 stopinj, drug tip razporeditve pa je tak, da so kolagenska vlakna na usnjico postavljena pravokotno, tako tvorijo prekate v katerih so maščobne celice.

Drug tip je značilen za ženske in to je glavni razlog, da imajo ženske več celulita kot moški oz. da ga moški sploh nimajo. Pri moških je namreč pritisk maščob na zgornje plasti enakomeren, pri ženskah pa ne in to daje videz celulita oz. pomarančaste kože. Seveda pa so razlogi tudi v tem, da imamo ženske večji odstotek maščob v telesu in pa seveda v estrogenu- ženskem hormonu.

 

4 stopnje celulita

Celulit se pojavlja v štirih stopnjah, da bi ugotovili v kateri stadij spada naš celulit izvedemo t.i. »pinch« test- z dvema prstoma ali pa z dlanema stisnemo skupaj mesto na katerem imamo celulit.

Opazujemo naslednje stvari:

– Barvo

– Prekrvavitev

– Toplino

– Možno bolečino kože

 

1. stadij:

Koža je v stoječem in ležečem položaju gladka, ko skrčimo mišice celulit ni viden, »pinch« test je negativen- ni opaziti jamic. Koža pa je vseeno malce bolj hladna in neprekrvavljena, ter bolj občutljiva na poškodbe.

2. stadij:

Koža je v ležečem in stoječem položaju gladka, ampak je »pinch« test pozitiven, prav tako je celulit viden, če skrčite mišice. Koža kjer izvajamo test je bleda, hladna, neprekrvavljena in občutljiva.

3. stadij:

Pri tretjem stadiju celulita je jamičast izgled viden že v stoječem položaju brez »pinch« testa. Seveda je tudi test pozitiven, koža je bleda, hladna, celulit pa se tudi čuti (začutite vozličaste zatrdline).

4. stadij:

Koža je leže in stoje grudičasta, »pinch« test je pozitiven , začutite večje vozle in boleče zatrdline.

Priznam, da meni celulit sploh ni tako zelo nagravžen, je pač najbolj ženstvena stvar :D. Ampak je pa res, da ga rajši ne bi imela.

Imate celulit? Vas moti? Kako ga obvladujete?

E.N.