Nohti- vse kar morate vedeti o njih

sestava nohta

Nohti:

Nohti so roževinasta tvorba, ki varuje končne dele prstov, ter nam omogoča prijemanje drobnih predmetov. Rastejo celo življenje in njihova rast je odvisna od hormonov, vegetativnega živčevja, prehrane itd. Velja, da: ženskam nohti rastejo hitreje kot moškim, poleti hitreje kot pozimi, mladim ljudem rastejo hitreje kot starim, na rokah rastejo hitreje kot na nogah, na sredincih rastejo najhitreje, na mazincih pa najpočasneje.Povprečno noht zraste 0,1mm na dan. Oblika nohtov je podedovana in je odvisna od končnega členka prstov.

Sestava nohtov:

Ko govorimo o nohtih, imamo ponavadi predstavo nohtne plošče, ki je le en del nohta. Poleg nohtne plošče imamo še nohtno ležišče. Nohtna plošča je trda, roževinasta plast, ki jo razdelimo na tri dele:

– Telo nohtne plošče: je vidni del nohtne plošče, ki ima prosti rob na konici prsta in dva stranska robova, ki ju pokriva kožna guba.

– Bela lunica: je del nohta, ki je običajno viden le na palcih.

– Koren nohtne plošče: je pokrit s kožo, poroženeli del te kože se konča na nohtni plošči in se mu reče kutikula.

Nohtno ležišče je podlaga nohtni plošči in je prav tako razdeljeno, vendar samo na dva dela:

– Nohtna matica: se nahaja pod korenom nohtne plošče oz. pod lunico. Tu nastaja nohtna plošča.

– Nohtna posteljica: Je del nohtnega ležišča pod telesom nohtne plošče.

Najpomembnejši sestavni del nohtov so poroženele celice, ki so sestavljene večinoma iz keratina. Poleg keratina noht vsebuje tudi rudnine, veliko je kalcija.

Najpogostejše težave z nohti:

Krhki nohti:

Poznamo trde krhke nohte in mehke krhke nohte. Kadar so nohti trdi in krhki jim primankuje vlage, obratno je pri mehkih krhkih nohtih vlage preveč, krivec za to, pa je največkrat veliko namakanje rok npr. delo za šankom. Očitno je, da je potrebno mehke krhke nohte zaščititi pred vlago, torej je pri delu z vodo, obvezna uporaba gumjastih rokavic. Trde krhke nohte pa je potrebno vlažiti in mehčati, zato priporočam namakanje v olivnem olju. Pozorni pa bodite tudi pri pogostem odstranjevanju laka za nohte, saj odstranjevalci lakov zelo izsušijo nohte.

Lahko pa so krhki nohti tudi posledica pomankanja vitaminov in mineralov. Največkrat gre za pomankanje železa in biotina. Če imate krhke nohte bi bilo dobro, če bi poskusili z dodatkom B vitaminov ali pa zgolj biotina.

– cepljenje nohtov:

Tudi za cepljenje nohtov je ponavadi najpogostejši vzrok namakanje rok v vodi. Velikokrat pa tudi pogosto lakiranje nohtov oz. problematično je odstranjevanje laka za nohte. Še en pomemben dejavnik je piljenje nohtov. Nujno kupite stekleno pilico! Lahko pa gre ponovno za pomankanje B vitaminov, ali pa vitamina A, včasih gre za pomankanje žvepla. Možne so tudi motnje v delovanju ščitnice.

Priporočam: Primerno nego rok in nohtov, kreme in mazila za nohte z fosfolipidi, hialuronsko kislino in proteoglikani, ki vlažijo kožo in nohte. Zaščitne rokavice pri delu z vlago. Lake za nohte z dodatkom kalcija in formaldehida (Microcell 2000). Dodatek k prehrani z 2mg biotina.

– glivične okužbe nohtov:

Glivične okužbe so zelo pogoste, sploh na nohtih na nogah. Dobite jih največkrat v kopališčih, savni, tuših v fitnesih itd. Končni del nohtne plošče se loči od posteljice, noht je zadebeljen in rumenkasto ali belo obarvan, ter krhek.

Priporočam redno nego nog in mazanje z eteričnim oljem čajevca, če to ne pomaga pa obisk pri dermatologu.

– vraščeni nohti:

Vraščene nohte največkrat povzroča nepravilno striženje nohtov, velikokrat pa tudi pretesna obuvala. Stranski del nohta se zaviha v stransko kožno gubo, pri tem pa povzroča hude bolečine. Pogosto temu sledi še okužba in posledično vnetje.

Priporočam primerno obuvalo, striženje nohtov naravnost in obisk kozmetičarke, ki bo namestila t.i. sponko, ki bo dvignila del nohta, ki se vrašča.

K tej temi sem želela priložiti tudi slike, ampak če sem iskrena jih ne morm gledat, sploh razne okužbe nohtov so tako nagravžne, da sem po hitrem postopku zaprla google images. Upam, da ne zamerite in da vam je objava vseeno v pomoč.

E.N.