Sestava kože: Usnjica in podkožje

podkožje2

Jaz ful uživam v pisanju tega in zato sem komaj čakala, da napišem drugi del. V prvem delu sem vam podrobno opisala vrhnjico oz. vrhnji del kože, danes se bom osredotočila na usnjico oz. del kože, ki leži pod vrhnjico ter podkožje, ki leži pod usnjico. Prijetno branje vam želim ;).

USNJICA

Iz usnjice živalskih kož delajo usnje- po tem je dobila tudi ime. Drugače pa je to nekje 2 mm debela plast kože, ki je sestavljena iz vezivnega tkiva v katerem so žile, živci, mišice, obrambne celice in kožni dodatki. Delimo jo na 3 dele:

– vrhnji del oz. bradavičasta plast (stratum papillare)

– srednji del (stratum subpapillare)

– globoki del oz. mrežasta plast (stratum reticulare)

Vezivno tkivo

To je verjetno najbolj zanimiv del usnjice, zato se bom posvetila temu. Vezivno tkivo daje usnjici čvrstost, odpornost in prožnost. Sestavljeno je iz vezivnih celic in vezivne medceličnine. Medceličnina pa je sestavljena iz osnovne mase ter kolagenskih in elastičnih vlaken. Osnovna masa vezivnega tkiva v usnjici je želatinasta masa, ki jo proizvajajo vezivne celice. Glavna sestavina te mase so mukopolisaharidi (beljakovina, ki ima poleg beljakovinskega še do 75% polisaharidnega dela. Več o mukopolisaharidih, si lahko preberete v prvem delu), ki vežejo vodo. Prisotnos vode daje koži napetost.

Kolagen

Kolagen predstavlja kar 30% vseh beljakovin našega telesa in je bistvena sestavina kolagenskih vezivnih vlaken- daje jim trdnost. Nezerli kolagen nastaja v vezivnih celicah, zorenje le-tega pa poteka v medceličnem prostoru. V vezivni celici tako najprej nastane dolga veriga iz aminokislin. ki so povezane s peptidnimi vezmi. Vsaka tretja aminokislina v verigi je glicin. Te verige se potem prepletako in tako nastane predkolagen, ta zapusti vezivno celico. V medceličnini potem kolagen dozori, v trden, odporen, v vodi netopen, zreli kolagen. Kolagenska vezivna vlakna čez čas razpadejo zaradi delovanja encimov, ampak nastanejo nova.

Starost, predvsem pa škodljivi zunanji vplivi, predvsem sonce, povzročajo na kolagenu podobne spremebe kot encimi, le da so te spremembe nepopravljive in dokončne, ker se poškodujejo tudi vezivne celice in proizvajajo vedno manj predkolagena. Zaradi tega postaja koža ohlapna ter mlahava. Zato se kolikor se le da izogibajte soncu, saj vsebonost kolagena že tako ali tako upade za 1% letno.

Kolagenska vlakna v vezivnem tkivu usnjice se prepletajo z elastičnimi vlakni v mrežo.

Elastin

Elastin nastaja v vezivnih celicah. Začne se podobno kot pri kolagenu: vezivna celica naredi dolgo verigo aminokislin, med katerimi je največ glicina, nato se zvija dokler ne nastane nezreli elastin, ki zapusti vezivno celico. Nato pa v medceličnini nezreli elastin zori v zrelega. Istočasno pa v vezivni celici nastajajo tudi nitaste beljakovine imenovane glikoproteini, ki se tudi sproščajo v medcelični prostor. Nitaste beljakovine in elastin tvorijo elastična vezivna vlakna.

Elastična vlakna v vrhnjem delu usnjice tvorijo gosto elastično vezivno tkivo, ki povezuje usnjico z vrhnjico, v srednjem delu je elastičnih vlaken manj, v globokem delu pa ponovno tvorijo gosto elastično vezivno tkivo, ki povezuje usnjico s podkožjem, nanj pa se v koži na obrazu in vratu pripenjajo kite izraznih mišic.

Že pri kolagenu sem omenila kako pomembno je izogibanje soncu, na to vas moram ponovno opozoriti pri elastinu. UVA žarki povzročajo solarno elastozo, to je propad elastičnih vlaken, ki se kaže v drobnih gubicah.

PODKOŽJE

 

Podkožje je najglobji del kože, ki je sestavljen iz skupkov maščobnih celic in vezivnih pregrad med njimi. Najtanjše je na lasišču in čelu (2mm), drugje pa je debelo nekje 6mm, pri debelih ljudeh pa lahko tudi nekaj cm. Debelina podkožja je odvisna tudi od spola, dednosti, žlez z notranjim izločanjem, starosti itd.

Maščobne celice oz. lipociti oz. salovke, se razvijejo iz vezivnih celic. Med skupki maščobnih celic so pregrade, ki so podaljški vezivnega tkiva usnjice v podkožje. V teh pregradah potekajo krvne in limfne žile ter živci.

Glavna funkcija podkožja je toplotna izolacija ter rezervoar hrane za telo. Poleg tega pa je tudi dobro varovalo pred zunanjimi vplivi in dober blažilec udarcev.

 

To je za danes vse, naslednjič si bomo ogledali lojnice in znojnice, ki nam kravžlajo živčke, ampak so zelo pomembne za naše zdravje in izgled kože.